Ferestre şi oglinzi, proiect unic în România derulat la Câmpia Turzii

Articol din Monitorul de Arieș 12-18 decembrie 2018, pagina 8.

“Ferestre şi oglinzi”, proiect unic în România derulat la Câmpia Turzii
Joi, 6 decembrie a.c., a avut loc la Restaurantul Gossner din Câmpia Turzii vernisarea expoziției cu lucrările realizate în cadrul atelierelor creative ale proiectului FERESTRE ȘI OGLINZI. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă prietenească, caldă și a reunit organizatori și o parte din participanții celor 20 de ateliere creative desfășurate de-a lungul celor 10 luni.
Clubul Rotary Câmpia Turzii în parteneriat cu Asociaţia Artiştilor Plastici Câmpia Turzii au derulat începând cu luna februarie a acestui an proiectul “Ferestre şi oglinzi” care a cuprins ateliere creative pentru toţi cetățenii din municipiul Câmpia Turzii. Desfășurate de 2 ori pe lună, atelierele creative au avut loc la Restaurantul Gossner, Clubul Rotary Câmpia Turzii punând la dispoziţia participanţilor materialele (pânze pe şasiu, pânze pe carton, blocuri de desen, vopsea acrilică, acuarele, creioane colorate, pasta modelatoare pentru modelaj, cărbune) şi membri ai Asociaţia Artiştilor Plastici Câmpia Turzii le-au asigurat îndrumarea necesară participanţilor.
Scopul proiectului a fost de a crea un grup de iubitori artă format din membrii ai comunităţii din Câmpia Turzii care doresc să se exprime şi să comunice nonformal, să “evadeze”din cotidian și să se simtă bine împreună.
Proiectul este unic în România, prin el organizatorii, Clubul Rotary Câmpia Turzii în parteneriat cu Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii, derulând timp de aproape 1 an de zile ateliere creative la care putea participa în mod gratuit absolut orice cetățean dintr-un oraș! Mai mult, la aceste ateliere au participat şi persoane din alte localităţi şi chiar rude din străinătate aflate în vizită!
De ateliere au beneficiat 338 de participanţi din Câmpia Turzii, Turda și Cluj-Napoca, cu vârste situate între 4 și 70 de ani, preponderent adolescenți și copii, existând persoane care au fost prezente la aproape toate atelierele. La câteva ateliere au mai participat 4 tineri din străinătate: 2 din Paris și 2 din Germania.
Patru dintre participanţi au dovedit un talent înăscut şi au fost îndrumați să se perfecționeze, fiind admiși, în urma examenului, în această toamnă, la Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca.
La vernisajul de joi organizatorii au oferit diplome și cadouri pe care Moș Nicolae de la Clubul Rotary le-a adus atât participanților, cât și îndrumătorilor de la ateliere. Din partea AAP Cmpia Turzii s-au implicat în derularea acestui proiect şi au îndrumat iubitorii de artă: Iuliana Dana Pop, preşedinta AAP Câmpia Turzii, Mihaela Sebeni, cea care a gândit şi a scris acest proiect, Alida Nagy, Natalia Bardi, Liana Geamănu, Rodica Lupan, Natalia Crişan, Renatta Hoffenpradli-Mărie, Maria Liana Chibacu, Anca Nicolae Drăgan, Dana Deac, Marius Rotar, cel care a realizat fotografii la toate atelierele desfăşurate, Desideriu Gheorghe Baldogi şi Mihai Trifan.
Între cei care au beneficiat de aceste ateliere se numără şi: Ianoşi Ana Maria, Iurian Ilinca, Marin Daria, Jecan Luiza, Kotai Evelin, Oprea Mihaela, Bastea Larisa, Bene Ana Maria, Comanci Sara, Alajmi Yasmin, Corchiş David, Alajmi Jouli, Alajmi Luna, Aitonean Horea Călin, Bothaza Brianna, Nicolae Drăgan Antonia, Szanto Erika, Robitu Mihaela, Şipos Cristian, Liscan Alina, Liscan Rareş, Râşteiu Alexandra, Istrate Brânduşa, Ardelean Claudiu, Negrescu Rodica, Bradu Delia Mariana, Comşa Ana Maria, Alajmi Ali şi Fârtescu Lavinia.
La vernisajul de joi AAP Câmpia Turzii a oferit partenerilor de proiect, Clubului Rotary Câmpia Turzii şi gazdelor de la Restaurantul Gossner, câte o diplomă şi un tablou în semn de recunoştinţă.
Preşedintele Clubului Rotary Câmpia Turzii, Sorin Moldovan a anunţat că organizatorii doresc să deruleze în continuare și în anul 2019 acest proiect, iar preşedinta AAP C. Turzii, Iuliana Pop, a anunţat că în anul următor proiectul va avea o derulare puţin diferită, urmând ca focalizarea atelierelor să se realizeze pe persoane adulte, existând deja cereri în acest sens.
Seara s-a încheiat cu multe râsete, fotografii și un frumos colind cu care grupul de copii care participaseră la ateliere au surprins publicul.

16 Decembrie 2018